Belgien

Belgien är en monarki som ligger i Västeuropa. Det gränsar till länderna: Tyskland, Frankrike, Luxemburg och Nederländerna. Belgien är uppdelat i tre regioner: Flandern, Bryssel och Vallonien.

Belgien var ett av de sex länder som grundade Europeiska Unionen. Idag har EU 28 medlemsländer och Belgien är det femte minsta landet av dem. Bara Slovenien, Cypern Luxemburg och Malta är mindre än Belgien.

Belgien är en monarki och de regerande kungen heter Philippe och han tog över tronen efter sin far Albert II. Philippe är gift med Mathilde och de har fyra barn tillsammans: Elisabeth, Gabriel, Emmanuel och Eléonore.

År 1931 fick Belgien sin flagga som består av tre vertikala ränder i färgerna svart, gul och röd.

belgienTidigare var valutan belgiska franc men de ersattes 2002 av euron som används i 19 av de europeiska länderna. Franska, tyska och nederländska är de officiella språken. De flesta i Belgien är tvåspråkiga. Världens största domstol ligger i Belgien, den byggdes 1866-1883 och har en yta på 26 000 kvadratmeter.

Belgien är ca 30 500 kvadratkilometer stort och det bor mer än 11 miljoner människor där. Landet är platt och har en genomsnittlig höjd på 181 meter över havet. De två största floderna i Belgien heter Schelde och Meuse och de kommer från Frankrike och mynnar ut i Nederländerna. Den längsta underjordiska floden i världen som vi vet om heter Rubicon och ligger i “Caves of Remouchamps” i Belgien.

Samkönade äktenskap är lagligt i Belgien, de var det andra landet i världen som tillät det år 2003.

Eutanasi legaliserades år 2002, det vill säga aktiv dödshjälp för att lindra smärta och lidande.

Den första skyskrapan i Europa byggdes i Belgien 1932, den har 26 våningar och är 95,8 meter hög.

Belgien har den längsta spårvagnslinjen i världen som förbinder städerna längs med hela belgiska kusten. Linjen är 68 km lång.

Belgien är känt för – våfflor, pommes frites, choklad, belgiskt mint te (örtte med chokladsmak) och öl.

Det finns mer än 2000 chokladbutiker och Belgien producerar mer än 173 000 ton choklad varje år.

Anheuser-Busch InBev är världens största ölbryggeri. Belgien producerar mer än 1100 olika sorters öl.

Det var i Belgien den 18 juni år 1815 som Napoleon Bonaparte besegrades vid Waterloo som ligger söder om huvudstaden Bryssel.

I Belgien är det skolplikt fram tills du blir 18 år.

Att åka bil i Belgien kan bli dyrt då de har en av de högsta bensinpriserna i hela världen.

Belgien ligger på en 20:e plats över de största exportländerna i världen. Kina ligger etta, följt av Tyskland och med USA på en tredje plats.

En gång i tiden var kol Belgiens viktigaste naturresurs men under 196-talet började de utvinningsbara kolreserverna ta slut. 1992 slutade kolgruvindustrin helt i Belgien och nu importerar de kol för användning inom stålindustrin och till att värma upp hushållen.

I staden Gent blinkar gatorna i centrum varje gång en bebis föds där.

I den lilla staden Doel bor det nu bara 25 invånare då det planeras att utplåna hela byn för att kunna bygga ut Antwerpens hamn som ligger intill.