Manneken Pis

En av de största attraktionerna i Bryssel är Manneken Pis. Det betyder “liten kissande pojke” på flamländska. Manneken Pis är en liten fonstänstaty i brons från 1600-talet. Den är bara 61 cm hög. Lokalbefolkningen har så många historier om den lilla pojken och han firas på många olika sätt.

En berättelse handlar om en man som var på besök i Bryssel som turist. Han tappade bort sin son och efter att människorna i staden hjälpte honom att återförenas med sin son lät han resa denna staty åt dem. När sonen återfanns stod han i en trädgård och kissade.

En annan sägen säger att den lilla pojken var en spion under den tiden Bryssel låg under belägring på 1300-talet. Han spionerade på fienden som placerade ut sprängladdningar som han sedan släckte genom att kissa på dem.

manneken pisEn annan välkänd historia säger att en arg häxa förbannade statyn Häxan kom på en liten pojke med att kissa vid hennes ytterdörr. Rasande förbannande hon den lila pojken till att stå och kissa i all evighet. Som tur var bevittnade en man detta och lyckades byta ut pojken mot en staty. Det finns ett annat slut på den historien och i den förbannade häxan pojken och han förvandlades till sten.

En annan mer trolig förklaring är att statyn är en hyllning till lädermakarna som var verksamma på Rue de l’Étuv under medeltiden De lät ofta barn urinera på lädret då det gör skinnet mer smidigt. Men det finns inget sätt att veta om Manneken Pis verkligen var en hyllning till dessa.

Manneken Pis är viktig för stadens invånare och vid olika högtider klär de ut honom i olika utstyrslar. På julen kläs han i en tomtedräkt och han har en hel garderob med olika nationaldräkter från olika länder runt om i världen. Vid speciella tillfällen spelar orkestrar vid statyn och ur Manneken Pis kommer det belgisk öl som serveras till allmänheten. Manneken Pis är också känd under namnet Petit Julien som betyder lilla Julien. Manneken Pis-namnet finns som tidigast dokumenterat år 1452. Innan dess var statyn gjord av sten och tillhörde en fontän på samma gata. Hiëronymus Duquesnoy byggde en bronskulptur som ersatte den gamla av sten. Originalet sparades inte så det är osäkert om de två liknar varandra eller inte. År 1817 förstördes Hiëronymus Duquesnoys bronsstaty och stals av en frigiven slav som hette Lycas. Lyckligtvis återfanns bitarna och kunde limmas ihop för att skapa en form som den nya statyn kunde gjutas i. 1965 gjordes den Manneken Pis som vi kan beskåda idag, den tidigare hade lyckats bli stulen igen. Flera månader efter stölden återfanns den i Brysselkanalen och bor för närvarande i Maison duRoi på Grand Place.

På 80-talet byggdes det en annan staty för att ge Manneken Pis en lekkamrat. Den avbildar en liten flicka och står i en annan gränd inte så långt ifrån Manneken Pis-fontänen. Den kallas för Jeanneke Pis.

Manneken Pis ligger sydväst om rådhuset. Från Grand Place svänger du av till vänster och två kvarter bakom rådhuset står Manneken Pis i en gränd i hörnet mellan Rue de l’Étuv och Rue du Chêne.